Please download Flash player here.

ULTRAS VAK-P

De ULTRAS Vak-P zijn een groep van zo’n vijftien actieve FCT-fans die zich bezighouden met creëren van een optimale sfeer bij de wedstrijden van de FC. Door hun fanatieke support hebben de Twentse ultras al jarenlang een leidende positie in Nederland. De gezangen onderscheiden zich door creativiteit en volume. De optische sfeeracties op de tribunes blijven vriend en vijand steeds weer verbazen. Mede door de inzet van de ULTRAS staat het publiek van FC Twente inmiddels landelijk bekend als de fanatiekste sfeermakers. Vak-P is daar zelfs al officieel voor onderscheiden. In tegenstelling tot andere Nederlandse ultra-groepen kennen de ULTRAS VAK-P al een lange geschiedenis.

Reeds midden jaren tachtig was de naam ULTRAS VAK-P de geuzennaam voor de fanatiekste fans uit vak-P van Stadion Het Diekman. Een meterslang spandoek sierde jaren lang het metalen hek voor het vak. Individuele fancontacten met Italiaanse fans leidden er toe dat de fanatiekste kern van FC Twente de naam ULTRAS overnam. De eerste echt georganiseerde sfeeractie was een papierchoreo op de vakken O,PP en P voor de wedstrijd tegen PSV in 1991. Daarvoor waren er reeds geregeld ‘spontane’ sfeeractie met chinese rollen, rookgranaten en een imposante mega-tribunevlag. Na de oprichting van de officiële Supportersvereniging Vak-P verdween de naam ULTRAS uit beeld. Op de tribunes van het Diekman gingen de sfeerverhogende acties echter door. Hoogtepunten waren de fakkelshow tegen Bayern München en pyro-technische acties bij diverse andere topwedstrijden.
Een jongere garde zich tussendoor verzameld op de noodtribune achter het doel aan de andere kant van het Diekman stadion (vak-U). Een grote groep van de oudere Vak-P’ers verplaatste zich naar de overdekte zittribune vak-R op de lange zijde. De sfeer verbeterde echter aanzienlijk door een ongekende, en voor Nederland unieke, samenzang van de verschillende vakken. Het eens zo saaie Diekman werd meer dan eens omgetoverd tot een heuse heksenketel.

De opening van het Arke Stadion in 1998 bracht alle groepen weer samen op de vakken 28, 29 en 30 achter het doel. De ‘Hel van Enschede’ was geboren. Om de magistrale sfeer een optisch zetje in de rug te geven werd de ULTRAS VAK-P een nieuw leven ingeblazen. Nu als onderdeel van de Supportersvereniging Vak-P. Tribunevlaggen, kleurrijke choreo’s door het hele stadion, pyroshows, het hele scala aan acties kwam aan bod. Met de inventieve sfeeracties waren de ULTRAS VAK-P de voorloper en trendsetter in Nederland. Tot de dag van vandaag hebben de ULTRAS VAK-P deze leidende positie stevig in handen.

Het eerste hoogtepunt kwam op Hemelvaartsdag 2001 bij de bekerfinale tegen PSV in de Kuip. Een recordaantal van 35.000 Tukkers steunden FC Twente in het stadion. De ULTRAS VAK-P pakten uit met de grootste sfeeractie in Nederland tot dan toe over alle vakken van de beide ringen van de noordzijde van de Kuip. Een volle bus Ultras was de hele dag bezig met de voorbereiding in de Kuip.
Drie jaar later, bij de volgende finaledeelname van de FC, overtroffen de ULTRAS hun eigen actie met een nog imposantere actie. Drie gigantische vlaggen bedekten de complete noordzijde van de Kuip met daarop het Twentse ros, de skyline van Enschede en de eigen groepsnaam. Met fakkels en ruim honderd doppelhalters werd de tweede helft ingeluid. Voor het eerst dat een ultragroep in Nederland twee afzonderlijke acties bij een wedstrijd presenteerde.

De sfeerverhogende acties van de ULTRAS VAK-P zijn niet meer weg te denken bij de wedstrijden van FC Twente. Na jarenlang de kar te hebben getrokken heeft de oude garde de taken kunnen overdragen aan een gemotiveerde nieuwe groep ultras. De beginselen van de ultras-gedachte blijven behouden om en op de tribunes van het Arke Stadion. Volgens de beproefde Twentse methode: eerst een spectaculair optisch intro en daarna negentig minuten oorverdovende support van de tribunes. Niet ter meerdere glorie van onszelf, maar alleen voor de glorie van onze club: FC TWENTE!

ULTRAS VAK-P – red to the bone!