Please download Flash player here.

COLUMN :Over matrixen, geld en ouderdom

Aantrekkelijk, uitstraling, sportief, uitstekend imago. Alleen ‘sexy’ ontbreekt nog in het rijtje. Nee, ik heb het niet over de zoveelste Miss Huppeldepup, maar over onze eigen trots FC Twente. De voetbalwereld moet er namelijk ook aan geloven: onderzoek…ter meerder glorie van de clubs natuurlijk.

In de wetenschap is het al eeuwenlang gebruikelijk om van alles en nog wat te onderzoeken. Dat gaat van de hoeveelheid spermatozoïden van de geschubde roodstaartgekko tot en met de invloed van stand van de maan op de koers van de euro en alles wat daar tussen in zit. Een hele industrie op zich.

Ook de professionele voetbalwereld wordt sinds een paar jaar binnenste buiten gekeerd. Het resultaat is de zogenaamde ‘Club Positioning Matrix’ (de CPM-lijst).

Maar wat is het nut eigenlijk van een dergelijk onderzoek? Heel simpel: hoe hoger de positie des te meer geld er in het laatje komt. En wie is daar het in het moderne voetbalwereldje niet vies van?  Een club kan nog zoveel doen om kampioen te worden, maar als er geen geld is zal het nooit wat worden. Anders stond het onvolprezen Hoeve Vooruit wel bovenaan in de eredivisie…

De CPM-ranglijst is belangrijk voor de verdeling van de TV–gelden, dus dat de heren clubbestuurders  zo’n jaarlijks onderzoek geweldig vinden mag duidelijk zijn. Dan heb ik het trouwens wel over diegenen die in de bovenste regionen staan. Als je de eindrangschikking van 2010 bekijkt, dan kan ik me voorstellen dat de voorzitters van clubs als RKC, Willem II en het onvolprezen Sparta momenteel liever de leiding zouden hebben van de plaatselijke harmonie.

Nee, dan onze Joop, kraaiend van plezier. Vorig jaar was de positie van FC Twente dusdanig teleurstellend dat Joop er naar eigen zeggen behoorlijk ziek van was. “Dat overkomt me geen tweede keer!” moet hij gedacht hebben en is aan het werk gegaan. Met resultaat, want dit jaar kraait Joop victorie! En terecht trouwens, daar niet van. Als je clubs met een veel groter budget als Ajax, Feijenoord en PSV achter je weet te laten in welke ranglijst dan ook, dan heb je ook alle reden tot juichen. Zoals we met z’n allen ook gedaan hebben op 2 en 3 mei…

Maar merken wij als supporters iets van de toppositie van FC Twente in de zgn. CPM-ranglijst?

Ja, natuurlijk wel…meer geld betekent betere spelers, betere spelers betekenen betere resultaten, betere resultaten betekenen prijzen, etc. etc. Kortom: een vicieuze cirkel waar je (als alles goed gaat) gelukkig heel moeilijk uitkomt.

En hoewel ik het natuurlijk geweldig vind dat FC Twente kampioen is geworden (ik wacht al sinds 1968 en heb het trauma van 1974 eindelijk verwerkt), wringt bij mij de spreekwoordelijke voetbalschoen: eigenlijk heeft het allemaal zo verdomd weinig meer te maken met een spelletje waarbij 22 malloten proberen een bal in net te schoppen. Het voetbal op zich lijkt steeds meer een bijproduct te worden.

Ik ben ooit (ver terug in de vorige eeuw…) supporter van FC Twente geworden vanwege meerdere redenen. Ik hield van voetbal, vlak bij huis speelde een mooie club op het Diekman waar toevallig ook eens mijn persoonlijke idool  Willem de Vries furore maakte, tja, dan is de keus gauw gemaakt. Maar de hoofdreden was natuurlijk in eerste instantie het ‘spelletje’ zelf.

En ik weet ook wel dat elke supporter (mijzelf incluis dus) z’n favoriete club koste wat het kost zo hoog mogelijk wil laten eindigen, maar toch…de charmes van het voetbal zijn voor een groot deel verdwenen doordat het accent steeds meer wordt verlegd naar de centen.

Spelers worden gek gemaakt met ongelooflijke bedragen die ze per maand kunnen verdienen, het aantrekken van een speler is steeds meer verworden tot een klucht waarbij de supporter geen enkel idee heeft wie de regie in handen heeft. Daarnaast ontwikkelt elke zichzelf respecterende club allerlei activiteiten om diezelfde supporter aan zich te binden. De gekste dingen worden verzonnen om de supporter het geld uit de zak te kloppen lijkt het wel. Ook ons eigen clubje doet daar aan mee: het prijsbeleid wordt als het “nodig is” aangepast. Wie herinnert zich bv. niet het gedoe rondom de prijzen van de kaartjes van Arsenal-uit? Hetzelfde geldt voor de prijzen van de (licht) alcoholische versnaperingen die aan het begin van het lopende seizoen. Gelukkig heeft men binnen FC Twente de kritiek hierop ter harte genomen en e.e.a. weer (deels) teruggedraaid.

En zo zijn er nog wel meer zaken te noemen die de aandacht helaas afleiden van het voetbal zelf. Nogmaals: het lijkt er steeds meer op dat het voetbal op zich bijzaak wordt: geld verdienen, daar gaat het om.

Hoe dan ook, heel soms droom ik nog wel eens van een totaal verregende zondagmiddag in die troosteloze betonnen bak, oftewel het Diekman in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Maar jongelui, ik vraag bij voorbaat al om vergeving, want het zal allemaal wel door mijn leeftijd komen…mea culpa, mea culpa.

Reageren op deze column kan hier