Please download Flash player here.

COLUMN :“De waarde van een I-Pad”

Een tijdje geleden las ik in de NuSport (voormalig Sportweek) een anekdote over onze voorzitter die met een Apple I-Pad bij de spelers in de kleedkamer was gekomen. Eén van de spelers grapte tegen Joop, “kun je ons ook niet zo’n ding regelen?” Waarop Joop schijnbaar antwoordde “als jullie Europees overwinteren krijg je allemaal zo’n apparaat.” Onze gulle voorzitter was schijnbaar al zo content met de 1e overwinning na 24 jaar in Eindhoven en overname van de koppositie, dat hij nog voor de winst in Bremen voor Sinterklaas speelde. Deze Europese overwinning bracht de vast niet gebudgetteerde €800.000,- extra in de clubkas, op zich is dat wel een paar I-Pads waard. Echter vraag ik mij dan af of deze goed betaalde profs niet bij machten zijn zelf zo’n ding aan te schaffen. Naast hun ruime salaris is de gemiddelde winstpremie genoeg om het hele gezin met een I-pad te voeden, en als koploper van de competitie heb je de nodige premies ontvangen lijkt me.

Begrijp me niet verkeerd, we zijn allemaal trots op onze club en de huidige prestaties, dan is een keer een extraatje niks mis mee. Dat we als debutant op het kampioenen-bal in 3 van onze 4 duels punten hadden gepakt, durfde ik van te voren ook niet te dromen. Maar toch stoor ik me lichtelijk aan het feit dat een gehele selectie van boven de “Balkenende-norm” een cadeau krijgt met de waarde van €600,- omdat ze in principe puur hun werk naar behoren uitvoeren. Als sportman lijkt me zo’n collectieve prestatie op dat niveau al een verdienste, dat een geschenk geen extra stimulatie te weeg zal brengen. Dit gevoel valt volgens mij trouwens niet onder afgunst, maar is een stukje realiteitszin die ik als nuchtere Tukker soms mis in de hedendaagse voetballerij. Wordt er ook een boete gegeven als bijv. één van onze Zuid-Afrikanen, Brazilianen, Costa-Ricanen of Venezuelaan onder de maat presteert? Aangezien ze van buiten de EU afkomstig zijn, krijgen ze toch al het riante minimale salaris van €527.000,- .

In een periode dat we 6 uitduels spelen binnen een maand, waarvan 2 in de Champions League zit je als fanatiek supporter elk dubbeltje om te keren en elk touwtje aan elkaar te knopen, omdat je geen verstek wil laten gaan. Maar eigenlijk ben je niet goed wijs, waarschijnlijk wordt je hier ook dagelijks door het thuisfront mee geconfronteerd. Doordeweekse wedstrijden in respectievelijk Tilburg/Bremen/Zwolle en Milaan, diverse malen pas om 02:00uur thuis en de volgende dag om 7uur weer braaf naar de baas om je werk te doen. Als pretenderend volksclub zou het mooi zijn als je juist dan eens een gebaar zou maken, als bestuurszijnde of als spelersgroep, want men geeft altijd aan onze support zo te waarderen.

Ik heb me in Zwolle tijdens de verlenging steeds verder in me jas getrokken, gedeeltelijk wegens de temperatuur maar ook wegens de prestaties op het veld, het was I-Pad onwaardig. Maar ondertussen kon ik wel weer een korte nachtrust tegemoet en een dure dinsdag achter de rug. Natuurlijk is het een eigen keuze om naar zo’n duel heen te gaan en brengt het succes nu eenmaal een overvolle agenda met zicht mee. Maar soms moet je dingen toch ook in een helder perspectief plaatsen en niet alles met de mantel van clubliefde bedekken. Het is voor “Jantje modaal” gewoon een belachelijk dure periode en het had de club gesierd om juist op zo’n moment een gebaar te maken. De supporters van FC Zwolle kunnen met hun ticket van gister, voor de helft van het geld aankomende vrijdag tegen Fortuna nogmaals naar het stadion. En dan moet je nagaan dat wij voor alleen al de ticketprijs van 4 van onze 6 uitduels in deze maand, een seizoenskaart bij FC Zwolle zouden hebben. De 300 supporters die gister aanwezig waren, hadden daarnaast bijvoorbeeld ook voor de waarde van slechts 4 I-pads, allemaal gratis met de bus naar onze provincie hoofdstad kunnen afreizen. Had in mijn ogen een mooi “geschenk ter stimulatie” van je support kunnen zijn. Zou zoiets bij de beleidsbepalers nu niet doordringen uit onwetendheid, onmacht of toch gewoon desinteresse? Ik denk dat de echte Sint liever 300 medemensen een modale gift had gedaan dan 4 riant betaalde voetballers een leuke gadget. Zaterdag arriveert onze goedheiligman in Harderwijk, denk dat ik dan me schoen maar weer eens ga zetten.

 

Reageren op deze column kan hier