Please download Flash player here.

COLUMN :De Oranje Brigade

Een willekeurige wedstrijd van de FC, de spelers komen het veld op gelopen onder de klanken van het YNWA. Tenminste mits het geen Europa League wedstrijd betreft, dan klinken de klanken van de hymne van Platini & Co door de speakers van ons stadion.

Of het nu de Eredivisie, nationale beker of Europa League betreft, één constante is tegenwoordig altijd aanwezig in het stadion. Onder in de gracht, met twee meter tussenruimte staat daar elke wedstrijd weer de Oranje Brigade. Dit fenomeen heeft sinds het begin van dit seizoen z’n intrede gedaan in ons stadion, waarschijnlijk om het ‘wij’ gevoel van Twente nog maar eens te onderstrepen: “wij houden jullie in de gaten”, “wij staan hier omdat jullie altijd rotzooi trappen”, “wij vertrouwen jullie niet”.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd bij FC Twente, dat heeft iedereen wel kunnen zien. Veel ten goede ook, daarvoor hoef je alleen maar een blik te werpen op de ranglijst van de Eredivisie. Echter, kijk je in de gracht of in de richting van bijvoorbeeld het oude vak 34 dan zie je een heel andere verandering: politieagenten op de tribune en de Oranje Brigade in de gracht. Waar Twente het heeft over de drie bijna heilige pijlers ‘voetbal’, ‘ambiance’ en ‘solidariteit’ laat het meteen zien niet echt soidair te zijn met een deel van de eigen achterban: de supporters op Vak-P.

De toenemende controle in het stadion past natuurlijk in een veel groter plaatje, een plaatje van steeds groter wordende bemoeienis door overheden en een leven dat dagelijks wordt gefilmd door camera’s op bijna elke hoek van de straat. Die toenemende mate van controle in het stadion is een bedreiging voor de cultuur die Vak-P probeert te bewaken. Steeds strenger wordt erop toegezien dat de wedstrijd(dag) verloopt volgens het draaiboek van de KNVB en de UEFA en indirect dus volgens dat van de best betalende sponsoren. De manier waarop wij als Vak-P de voetbalcultuur ervaren kan niet gelijk worden gesteld aan hoe de commercie die ziet. Het probleem wordt groter en groter... de meeste supporters accepteren dit helaas als ietswaar niets meer tegen kan worden gedaan.

Een paar maand geleden viel er op de officiële website van FC Twente te lezen dat er een behoorlijke zoektocht is opgezet om de gooier(s) van een stuk vuurwerk tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ op te sporen. Dit stuk vuurwerk ontplofte in de gracht, niets nieuws zou je zeggen... we hebben wedstrijden meegemaakt waarin complete 100.000 klappers tot ontploffing zijn gebracht in diezelfde gracht. Het probleem is nu echter dat de Oranje Brigade de gracht heeft ingenomen. Tijdens de wedstrijd tegen NAC ontplofte weer zo’n bom in de gracht.

Wat is nou eigenlijk het nut van die Oranje Brigade daar in de gracht? Je kunt me niet gaan vertellen dat zij de overtreders van de wetten uitgeschreven door de KNVB moeten opsporen en meenemen weg van de tribunes. Dat geloof ik niet, zeker niet als je dat beveiligingssysteem nog eens goed bekijkt. Volgens eigen zeggen zijn die camera’s het ‘neusje van de zalm’ en zou je zelfs nog kunnen inzoomen op het laatst overgebleven haar op de kop van Spieker... mocht dat nog bestaan. Dus waarom heb je in godsnaam zo’n hele brigade nodig als je met het camerasysteem alle handelingen op een tribune in de gaten kunt houden!? Met dat machtsvertoon in de gracht brengen ze alleen eigen personeel in een situatie die gevaarlijk kan zijn, maar enig nut zal die hele Oranje Brigade niet hebben.

En daar zijn we dan weer, terug bij het begin, terug bij die solidariteit van Twente. “Vak-P als bewaker van de clubcultuur van FC Twente? Tuurlijk, erg goed van jullie!” Twente zal dit alleen maar beamen. “Maar vergeet niet dat wij jullie in de gaten houden, want vertrouwen doen we jullie zeker niet!” Leest iedereen bij het zien van die Oranje Brigade in de gracht tussen de regels door.

De gracht weer aan de macht, lang leve de Oranje Brigade!

Reageren op deze column kan hier