Please download Flash player here.

COLUMN :Joop M: driewerf hoera of eigenlijk niet?

Met het vorige interview in de laatste P-talk nog vers in het geheugen, en daarbij optellende de interviews die hij gaf op nationale tv, kun je gerust zeggen dat waar Joop Munstermann komt en hoelang hij ook praat; hij zegt verdomde weinig! Tijd om eens door een minder ‘roze- walhallasfeer-bril’ naar hem te kijken.

Om Munstermann kritisch te bekijken kan ik niet praten over de resultaten van afgelopen tijd. Daar valt eenvoudigweg niet aan te tornen. We moeten alleen niet vergeten te kijken naar het totaalplaatje. Ik heb mijn commentaar gegeven rond 3 thema’s. Vervolgens behandel ik rond dat thema
de zaken die mij, en/ of mensen met en om mij heen, zoal opvielen.

Commercie

Over de Open Dag is al eerder gesproken in de P-talk. Van oudsher, in ieder geval zo’ n 15 jaar, is dit een gezellige dag. Steeds vaker echter kom ik ’s middags al vroeg thuis met een ontevreden gevoel. Dit komt voornamelijk doordat de interessante onderdelen als: wedstrijdje kijken van beloftes of de spelerspresentatie steeds minder aandacht krijgen. Voor de heren sponsoren is er echter ontzettend veel ruimte vrijgemaakt! Letterlijk is het hele parkeerplein voor het stadion vol volgebouwd met infostands. Die staan zo opgesteld dat er op strategische plekken pannakooitjes konden worden geplaatst. Dit is heel slim, want zo weet je tenminste zeker dat de gezinnen het hele plein over gaan en iedere stand evenveel aandacht van het publiek krijgt. De sponsoren gaan om 16u weg om thuis te kunnen eten, maar belangrijker nog: de mensen zijn dan commercieel gezien waarschijnlijk waardeloos, moe van het struinen als ze dan zijn… Meteen de open dag maar afsluiten, wanneer de sponsoren naar huis gaan, is dan wel zo makkelijk. Dit is tenslotte wel het voordeligst. Gezinnen weg, inkomstenbron dus weg. FC Twente kiest dan voor ‘iedereen maar weg’. Zo ook de hondstrouwe supporters die ook wel een ander verzetje willen dan testritjes in een nieuwe auto of voorlichting over een nieuwe zorgverzekering. Er wordt niets meer georganiseerd. De stekker gaat er tegen 16u gewoon helemaal en overal uit.

Het ‘Sinterklaascadeau’ van FC Twente dit jaar was ook al zo’n doorslaand economisch succes. Kinderen van de kidsclub mochten een cadeautje ophalen bij de fanshop. Ouders trekken er dus massaal op uit om hun kroost tevreden te stellen. Vol verwachting klopt het hart van de kinderen tot ze bij de balie van de fanshop komen: ‘Cadeaus op!’ Wanneer jij je als ouder in zo’ n situatie bevindt, is dat een lastige situatie. Je kind vertrok van huis met het idee een Twentecadeautje te krijgen van sinterklaas. Dat kind begrijpt niet dat de cadeaus van de Sint ‘OP’ zijn!!! Nu geloof ik niet dat Twente geen andere goedkope cadeautjes in haar shop heeft liggen die ze dan maar weggeven, nee; van de ouders wordt min of meer verwacht dat zij nu maar zelf iets aanschaffen. In de fanshop valt gelukkig nog genoeg op te halen, wanneer je je wel je knip trekt. Je kunt mij alleen niet wijsmaken, dat daar door Twente niet eerder over na is gedacht. Er liggen nog wel een paar sjaaltjes voor € 13,-! Nu wordt er bij Vak P zelf al een behoorlijke marge gepakt op sjaaltjes, bij Twente maken ze het met die prijs wel erg bont. Als we eens zouden weten wat Twente er zelf voor betaalt. Dan de Sinterklaasactie van Twente voor volwassenen. Kaartjes voor de Europa League met € 30,- korting! Dat wil toch iedereen? ‘En masse’ werden die kaartjes aangeschaft. Wanneer je even de oude kaartjes erbij pakt, iets dat uitgebreid beschreven staat in de vorige P-talk, dan komt het neer op een prijsverhoging van € 11,- (+/- 25 gulden!) per kaartje in een jaar! Je kunt het op deze manier toch geen actie meer noemen? Eerst 3 thuiswedstrijden keer € 11,- erbij en dan € 30,- korting geven op de totaalprijs is gewoon een prijsverhoging van € 3,-! Dit is geen actie, dit vraagt om actie!

Sfeeracties

De Ultras verzetten goed werk voor de club. Ze hebben die weg die voor hen was ingezet goed vervolgd en het resultaat mag er zijn. Twente kan er regelmatig een goede beurt mee maken naar buiten toe en het stadion is mede daardoor telkens goed gevuld. Die weg die sfeerbepalers bij Twente hebben afgelegd, is niet in een seizoen over te nemen. Die sfeer, of dat recht om voor sfeer te zorgen, is al helemaal niet over te kopen. Twente kan fijn een cheque uitschrijven voor P, ik hoop alleen niet dat zij nu denken zich ergens ingekocht te hebben, of dat ze denken wat te vertellen te hebben over hoe iets eruit moet zien. Dat er tijdens de open dag al liedjes worden gezongen op de Ultramanier, maar nu met neppe entertainers op het veld, dat is al een vervelend probleem. Misschien dat die € 5000,- wel bedoeld was om daar dan verder niet over te hoeven praten. Conclusie: Hij gaat op onze stoel zitten.

Contact

Joop gaf aan voor de fans te zijn. Hebben jullie hem het laatste jaar nog gezien? Net als zijn collegae trouwens? Ze kwamen met veel poeha. Het leek in het begin ook of er echt naar de supporters geluisterd werd. Ondertussen blijkt wel dat er veel te veel tijd gaat zitten in de groei van de club. Zo blijft er geen moment over voor tijd met supporters. Dat interviews die door Vak P worden afgenomen ook al zwaar gecensureerd worden, vind ik vreemd. Zware censuur op interviews is voor de buitenwacht waarvan je te vrezen hebt! Wij stonden in de kern altijd naast elkaar. Wanneer je zou vragen waarom Joop’s interview nu zo gecensureerd wordt, dan krijg je vast een antwoord als: dat hoort bij deze tijd. Het schept echter wel een afstand.

We hadden een busreis naar Rotterdam. Veel geld waren we kwijt aan kaartje en voorbereidingen. Laat staan de vrije dag die we opgaven om de finale te kunnen zien. We komen in een bus zonder fatsoenlijke pispot. We vragen om mogelijkheden de bus schoon te houden. ‘Die zijn er niet’, wordt ons verteld. Vervolgens worden we in R’dam aangehouden en na uren wachten teruggestuurd. We zouden de bus hebben afgebroken. Het komt groot in de krant. Er komt een boete van vele tienduizenden euro’s. Zij (Munstermann&co) betalen ongevraagd de kosten, als die al echt betaald zijn. HAVI-travel is tenslotte, via een handjeklap met de voorzitter, een grote sponsor/ belanghebbende bij Twente geworden. (Laten wij, als supporters echter, er maar naïef van uit gaan dat de kosten inderdaad betaald zijn.) Vervolgens moeten wij terugbetalen aan Twente, anders krijgen we een stadionverbod op z’n minst. Na heel veel getouwtrek hebben we het voor elkaar dat we allen 1/3e deel betalen. Dat wil zeggen wij 1/3e, Twente 1/3e en de busmaatschappij 1/3e. Onschuldig betalen maar tenminste naar ‘t stadion kunnen, was het credo. Bij de onderhandelingen echter werd vooral door, de ons eerder zo geliefd, Jantje van Halst onder niveau overlegd. Tot dan toe nietige verschillen werden uitvergroot en verschrikkelijk veel tijd werd geëist van onze vrijwilligers. Onze vrijwilligers tegenover hen die ondertussen maandelijks hun dikke vette loon konden bijschrijven. Een hele vreemde situatie die de relatie geen goed heeft gedaan.

Dat nu dus elke gelegenheid maar moet worden aangegrepen om te zeggen dat we zulke verschrikkelijk goede supporters zijn, dat steekt. Het scoort vast goed bij de buitenwacht; zo’n populistische directeur met het hart op de goede plaats. In de realiteit zie ik alleen niet zoveel van die houding terug.

Reageren op deze column kan hier