Please download Flash player here.

Boek Wij tegen iedereen

Begin jaren tachtig verplaatste zich een groep jongeren vanuit het bekende Vak-Q naar het naastgelegen Vak-P. Dat was het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlandse voetbalsupporters. Vak-P groeide uit tot een begrip en stichtte in 1991 zelfs een officiële supportersvereniging met een eigen onderkomen. In die periode hebben de Vak-P'ers altijd moeten opboksen tegen de vooroordelen; Pers, politie, eigen supporters, supporters van de tegenstanders, het bestuur van FC Twente en ga zo maar door. Iedereen viel wel eens over ze heen. Vak-P heeft het altijd alleen moeten doen. Nu de supporters van Vak-P alom gerespecteerd en bekend zijn hebben zij besloten om een boek uit te brengen met de titel "Vak-P, Wij tegen iedereen". Dit boek geeft inzicht in het reilen en zeilen van de meest fanatieke FC Twente supporters van de afgelopen 20 jaar: Vak-P.

Maart 2001.

Een voor mij onbekende fotograaf, Stefan Schipper, meld zich bij Willy Berends (Twente-supporter sinds hij zijn tanden ging wisselen). Het lijkt Stefan wel wat om de tattoo's van FC Twente-supporters te fotograferen en dat in boekvorm uit te brengen. In 1996 wilden wij dat ook al ter gelegenheid van het 5 jarige bestaan, echter de penningmeester was er weer eens met de kas vandoor. Nu in 2001, bestaan we 10 jaar, een mooie gelegenheid voor een boek.

Genoeg ook om over te schrijven.

Hoe pakken wij het aan? Stefan voor de foto's en Peter Bonder voor de teksten. Elroy Klee erbij om alles te ontwerpen en netjes op een rij te zetten. En Willy en ik als regelneefjes.

Geen boek met honkbalknuppels en stoere verhalen, gewoon Vak-P; Leven voor het voetbal van de FC, drank, ´tropische verrassingen´, fakkels, geweld, vriendschap, realiteit, sfeer, en nog veel meer. Zo gezegd, niet zo gedaan! Bakken met foto´s kwamen binnen. Journalisten moesten we achter de broek aan zitten en dreigen met geweld als de deadline overschreden zou worden. Humor op het forum, fotootje eruit, ander fotootje erin. Redactievergaderingen werden anekdote-avonden. 96 pagina's werden 254 pagina's. Honderden e-mailtjes heen en weer zenden. Offertes bekijken. Teksten controleren. Juni werd juli, oktober werd november en uiteindelijk bracht Sinterklaas het boek in december.


Het boek is (helaas) niet meer te bestellen.