Please download Flash player here.

Hoor je soms een reuzeknal, das Kickie.......

Kick van der Vall, geboren Rotterdammer en nog steeds met 47 Europacup duels voor FC Twente clubrecordhouder (samen met Cees van Ierssel), kwam voor het eerst echt in de bekendheid in het seizoen 1962-1963. In dat seizoen werd namelijk voor het eerst de betaalde jeugdcompetitie ingevoerd, een competitie waarin jonge getalenteerde voetballers zich konden voorbereiden op een carrière als profvoetballer. De finale om de eerste landstitel van deze betaalde jeugdcompetitie ging tussen de jeugd van Ajax en Feyenoord. Het jeugdteam van Feyenoord won de wedstrijd met 4-0 door maar liefst 3 doelpunten van................Kick van der Vall. Nadien kwam Kick als jongeling van 17 bij het eerste elftal van Feyenoord alwaar hij speelde met "grote namen" als Eddy Pieters Graafland, Coen Moulijn, Hans Kraaij, Frans Bouwmeester, Ove Kindval, Cor van der Gijp en Thijs Libregts. Vier jaar lang heeft Kick in de hoofdmacht van Feyenoord gespeeld.

In 1967 wilde Kees Rijvers hem naar FC Twente ' 65 halen maar de Tukkers hadden nauwelijks geld voor investeringen. Zoals bekend werd Spasoje "Paja" Samardzic in 1967 aan Feyenoord verkocht en was FC Twente in één klap een half miljoen gulden rijker.
Met dit geld konden er weer spelers aangekocht worden en zeker niet de minste.
Spelers als o.a. Dick van Dijk, Eddie Achterberg en Kick van der Vall kwamen de selectie in het seizoen 1967-68 versterken.Contractbesprekingen kwamen er in eerste instantie niet aan te pas bij de onderhandelingen tussen Kick en FC Twente ' 65.
Kees Rijvers kwam bij hem langs en Kick diende maar even op een bierviltje te zetten wat hij wilde verdienen en dat viltje diende gesigneerd te worden.

Zo geschiedde en al gauw was Kick rond met Twentse eredivisionist. Kick verdiende een basissalaris van 12.000 gulden per seizoen en kreeg daarnaast nog winstpremies. Zowel bij winst als een gelijkspel kon hij wat extra's tegemoet zien en bij verlies helaas noppes. In vergelijking met hetgeen wat hij bij Feyenoord verdiende was dit een aardige stap vooruit.
Doordat FC Twente ' 65 er financieel slecht voorstond werd Kick 1 seizoen later alweer verkocht aan het Amsterdamse DWS. In het seizoen 1968-69 speelde hij bij DWS met bekende spelers als Jan Jongbloed, Niels Overweg en Rob Rensenbrink.
In de 1e ronde van de Europacup 3 scoorde Kick vanaf de 11-meter een belangrijk doelpunt voor de DWS in het uitduel tegen het Belgische Beerschot. Mede hierdoor behaalde DWS de tweede ronde waarin het uitgeschakeld werd door Glasgow Rangers.
Zeer opmerkelijk was dat Kick in de 3e ronde van de KNVB beker tegen FC Twente ' 65, zijn voormalige werkgever, persoonlijk de das omdeed. In het Diekman Stadion nam Kick de openingstreffer voor DWS voor zijn rekening waarna later FC Twente ' 65 de gelijkmaker op het legendarische "ballenbord" zette.
Hierdoor werd het verlenging en de stand bleef 1-1 waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Kick nam de beslissende strafschop en verzilverde deze waardoor FC Twente werd uitgeschakeld.
FC Twente was nog altijd gecharmeerd van Kick van der Vall en besloot hem in het seizoen 1969-1970 weer terug te halen naar het Diekman. Uiteindelijk bleef Kick maar liefst tien seizoenen verbonden aan FC Twente, tien seizoenen waarin hij uitgroeide tot één van Twente's meest waardevolle middenvelders.
In de 47 Europacupduels wist Kick 7x doel te treffen waarvan er 1 in een uitduel werd gemaakt. Het was op 7 maart 1973 tegen OFK Belgrado in de kwartfinale van de Europacup 3 waarin Kick één van de twee belangrijke uitdoelpunten scoorde.
Hoogtepunt in zijn Europacup historie was ongetwijfeld het bereiken van de UEFA Cup finale tegen Borussia Mönchengladbach in het seizoen 1974-75.
Helaas ging deze finale in de replay, nadat het eerste duel in Duitsland in 0-0 was geëindigd, op 21 mei 1975 verloren met 1-5.
Op de foto hieronder is aan Kick's gezicht duidelijk de teleurstelling van de verloren finale af te lezen.
In het seizoen 1973-1974 beleefde Kick één van zijn nationale hoogtepunten door met FC Twente het tot nu toe beste eindresultaat te halen in de vaderlandse eredivisie. De allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap was op 5 mei 1974 uit tegen Feyenoord. Het was voor beide teams het voorlaatste competitieduel en beiden hadden hetzelfde puntenaantal van 54 punten. Wint FC Twente dan zouden de tukkers voor het eerst in de historie landskampioen kunnen worden wanneer ook het laatste competitieduel thuis tegen AZ minimaal gelijkgespeeld zou worden. Winst voor Feyenoord zou automatisch het landskampioenschap betekenen daar de Rotterdammers een aanmerkelijk beter doelsaldo hadden dan FC Twente. De Twentenaren met o.a. Theo Pahlplatz, Jan Jeuring, Epi Drost, Cees van Ierssel, Frans Thijssen, Eddy Achterberg, Piet Schrijvers en uiteraard Kick van der Vall in de gelederen komen in deze " finale " twee maal op achterstand door doelpunten van Peter Ressel en Jurgen Kristensen maar weten telkens weer gelijk te maken. De 1-1 werd door Kick gemaakt en Frans Thijssen scoorde de 2-2. Uiteindelijk maakt Theo de Jong 20 minuten voor tijd een einde aan FC Twente's titelaspiraties door de te scoren. FC Twente werd 2e in de competitie en tot op de dag van vandaag is dit resultaat ongeëvenaard door wel ander FC Twente team dan ook. In de drie seizoenen daaropvolgend, 1974-75 t/m 1976-77, beleefde Kick met FC Twente 2x een nationale bekerfinale en 1 Europacup finale en werden van de 51 thuiswedstrijden er slechts 6 verloren.
De eerste nationale bekerfinale in het seizoen 1974-75 ging nog verloren tegen FC Den Haag (1-0) evenals die hierboven vermelde Europacup- finale. In het seizoen 1976-77 behaalde Kick met FC Twente wel een hoofdprijs door in Nijmegen de finale om de KNVB beker te winnen door het Zwolse PEC na verlenging met 3-1 te verslaan.
Zowel nationaal als internationaal werd het Twentse middenveld met Frans Thijssen, Arnold Mühren en Kick van der Vall als befaamd en roemrucht bestempeld. Zij hadden er een kunst van gemaakt om tegenstanders dol te spelen door de bal minutenlang op het middenveld in hun bezit te houden om daarna de spitsen als o.a. Jaap Bos, Jan Jeuring, Johan Zuidema, Theo Pahlplatz of Ab Gritter in stelling te brengen en dan genadeloos toe te staan. Menig topclub was in die jaren jaloers op zo'n middenveld.

In 1979 kwam er, op 33-jarige leeftijd, een einde aan het tijdperk "Kicky" van der Vall bij FC Twente. Spelers als Heini Otto, Martin Jol en Aad Kila moesten het FC Twente zonder Kick een nieuw elan geven. Zijn imposante voetbalcarrière beëindigde Kick op Monnikenhuizen bij Vitesse waar hij na zijn Twentse periode nog voor twee seizoenen tekende. Een degradatie uit de eredivisie in zijn eerste seizoen bij Vitesse deed niets af aan de geweldige staat van dienst die Kick in de loop der jaren had opgebouwd.

Tijdens zijn voetballoopbaan was Kick al de "handel" in gegaan en dreef een herenmodezaak in het hartje van de Enschedese binnenstad aan de Haverstraat Passage. Eerst samen met zijn maatje Niels Overweg, die naast de modezaak van Kick een platenzaak runde. Later in het nieuwbouwproject "de Zuidmolen" waar zijn handel voornamelijk bestond uit exclusieve lederen jassen. In die tijd deed hij wat werk als scout voor o.a. Werder Bremen en daarnaast beoordeelde hij spelers voor de ranglijst in de Telegraaf.
Al die tijd is Kick in de regio gebleven en hij werd in 1998 gevraagd om scoutingswerk voor FC Twente te gaan doen. Kick zag daar van af daar hij zich beter thuis voelde in het commerciële wereldje. Heden ten dage is Kick nog steeds actief als functionaris voor FC Twente binnen de sponsorgroep de TOS (Twentse Ondernemers Sociëteit) en heeft als taak sponsors te vinden en de sponsorplekken vol te houden.

In 2002 werd er bij Kick van der Vall darmkanker geconstateerd. Sindsdien heeft hij een aantal operaties en chemokuren ondergaan. De ziekte heeft zich gestabiliseerd maar Kick is nog wel onder controle bij de deskundige artsen. Bovenstaande foto komt van een briefkaart (design van Stefan Schipper). De briefkaart werd aan alle FC Twente supporters uitgereikt om Kick een hart onder de riem te steken. Grote klasse !!! KICK: YOU ' LL NEVER WALK ALONE


--------------------------------------------------------------------------------
Competitiedoelpunten Kick van der Vall
periode 1967-1968 en 1969-1977:
Seizoen 1967-68 : 7 Seizoen 1974-75 : 7
Seizoen 1969-70 : 5 Seizoen 1975-76 : 2
Seizoen 1970-71 : 2 Seizoen 1976-77 : 2
Seizoen 1971-72 : 8 Seizoen 1977-78 : 3
Seizoen 1972-73 : 4 Seizoen 1978-79 : 6
Seizoen 1973-74 : 12 Totaal : 58 goals!!