Please download Flash player here.

Jan Jeuring, FC Twente's clubtopscorer aller tijden

Jan Jeuring, FC Twente's clubtopscorer aller tijden, geboren en getogen in Enschede begon zijn actieve loopbaan als voetballer op 12-jarige leeftijd bij Sportclub Enschede.

Nadat FC Twente' 65 een teleurstellend eerste seizoen in het betaalde voetbal had afgesloten met een elfde plek (de verwachtingen van de fusieclub waren veel hoger ingeschat) trok het bestuur Kees Rijvers aan als hoofdtrainer en nam het afscheid van trainer Friedrich Donenfeld.Rijvers, met Spitz Kohn die naast speler ook assistent van Rijvers werd, maakte direct korte metten met de oude vedettes die destijds van Sportclub Enschede en Enschedese Boys waren overgenomen en bracht jong regionaal talent waaronder Jan Jeuring, die overkwam van Sportclub Enschede waar hij al op zeventien jarige leeftijd in het eerste debuteerde. Naast Jeuring werden ook de talentvolle spelers als Pahlplatz,Drost en Oranen naar FC Twente' 65 gehaald
en kon Rijvers verder "verjongen" om de club gestalte te geven. In zijn eerste seizoen bij FC Twente ' 65 maakte Jan al direct 10 doelpunten en werd daarmee clubtopscorer van dat seizoen. Opmerkelijk in dat seizoen waren de wedstrijden tegen o.a. DOS (thuis) waarin FC Twente ' 65 met maar liefst 7-4 won en ook de uitwedstrijd tegen Telstar met een einduitslag van 4-4. Uitslagen die je vandaag de dag niet gauw meer tegenkomt.
In het seizoen 1966-1967 eindigde FC Twente ' 65 uiteindelijk op een 13e plek in de eredivisie. In tegenstelling tot het seizoen daarvoor deden er nu 18 clubs i.p.v. 16 mee. Jan Jeuring belandde in een selectie die vanaf 66-67 bezig was met een opbouwfase. Daar Twente er financieel niet zo rooskleurig voorstond konden pas na de verkoop van Spasoje 'Paja' Samardzic aan Feyenoord nieuwe spelers worden aangetrokken. In 1967 werden spelers als van der Vall, van Dijk en Achterberg aangetrokken die FC Twente nog meer gestalte moesten geven.

De opmars die de kleine Brabantse Kees Rijvers met FC Twente bewerkstelligde was bewonderenswaardig. In de seizoenen 67-68 en 68-69 werd Twente respectievelijk
8e en 3e.
Jan werd achter Dick van Dijk schaduwspits en vooralsnog beviel hem dat wel.
In het seizoen 1968-1969 vond ook de legendarische thuiswedstrijd tegen Ajax plaats, de Amsterdamse landskampioen werd in het Diekman Stadion getrakteerd op een verpletterende 5-1 nederlaag. In een met 28.500 toeschouwers tot de nok toe gevuld stadion, scoorden Theo Pahlplatz 2x en Dick van Dijk 3x voor de Twentenaren.

In dat seizoen scoorde Jan slechts 4x maar bereikte wel voor het eerst in het clubbestaan Europees voetbal. Vooralsnog werd de eerste Europese competitie (toen nog om de jaarbeursbeker) geen succes voor FC Twente '65. In de eerste ronde was het Franse Rouen over twee duels te sterk .Voor Jan Jeuring was het, nadat Dick van Dijk verkocht was aan Ajax, tijd om een vaste stek als nummer 9 in de spits te veroveren en dat deed hij met volle overgave.
FC Twente behoorde vanaf dat moment tot de vaderlandse topclubs die jaarlijks streden om de bovenste plaatsen. Jan was niet meer weg te denken in de basiself van Kees Rijvers en FC
Twente beleefde vanaf het seizoen 68-69 gouden jaren.
Jan Jeuring, de bonkige aanvaller, was de Twentse goaltjesdief die aan de lopende band scoorde en tot de dag van vandaag is de oer-tukker nog steeds clubtopscorer en het is maar de vraag of er ooit iemand zal zijn om dat record te breken. Jeuring was ondanks zijn gemiddelde lengte sterk in de lucht en was altijd moeilijk van de bal te krijgen vooral wanneer ie met de rug naar de goal stond. Hij duwde dan zijn kont naar achteren en voor dat je het wist lag de bal al tegen de touwen.
In de 32 Europacupwedstrijden scoorde Jan maar liefst 20 keer.
Jeuring speelde een aantal opmerkelijke europacup-duels waaronder de wedstrijden tegen het Turkse Eskischirspor, het Deense Frem Kopenhagen en het Joegoslavische OFK Belgrado. Met name de thuiswedstrijd tegen de turken was legendarisch. Op 28 oktober 1970 ging FC Twente ' 65 in Turkije nog met 3-2 onderuit, maar een week later nam Twente revanche door o.a. 3 doelpunten van Jan werden de turken huiswaarts gestuurd met een 6-1 nederlaag. Na de wedstrijd ontstond er in de Turkse kleedkamer een behoorlijke knokpartij waarbij de Turkse keeper werd afgeranseld door zijn medespelers. In het seizoen 1972-1973 was het Deense Frem Kopenhagen de tegenstander van FC Twente ' 65 in de tweede ronde van de UEFA Cup. Dankzij maar liefst vier(!!!) treffers van Jan werd
al in het eerste duel duidelijk wie de derde ronde zou gaan halen. Nadat Jan Jeuring in de 60e minuut Twente op een 0-4 voorsprong had gezet was het uiteindelijk Eddy Achterberg die de einduitslag op 0-5 bepaalde. In de daarop volgende thuis wedstrijd scoorde Jan nog eens 2x waarop zijn totaal tegen de Denen op maar liefst 6 van de 9 treffers kwam. Tegen het Joegoslavische Belgrado was het Jan Jeuring "persoonlijk" die de opgelopen 3-2 nederlaag in Joegoslavië teniet deed. In het Diekman scoorde hij de enige 2 treffers en hielp Twente daarmee naar de halve finale.
Het Europese hoogtepunt voor Jan Jeuring (en voor heel Twente e.o.) had de finale om de UEFA Cup in het seizoen 1974 - 1975 moeten worden. De eerste van twee duels was een uitwedstrijd en werd niet gespeeld in het, te kleine, Bökelberg-stadion van Mönchengaldbach maar in het Rhein-stadion van Düsseldorf op 7 mei 1975. Voor 50.000 toeschouwers hield de formatie van trainer Spitz Kohn de Duitsers, met toppers als Alan Simonsen, Jupp Heynckes, Berti Vogts Rainer Bonhoff en Uli Stieleke knap op een 0-0.
In dit duel liet FC Twente zien dat het behoudend kon spelen door de bal goed in de ploeg te houden.
De return vond plaats op 21 mei 1975 in het Diekman stadion. De uitgangspositie van FC Twente was gunstig en heel Nederland vroeg zich af of de
tukkers de UEFA Cup zouden winnen en zodoende deze overnemen van Feyenoord
dat het jaar daarvoor de Cup veroverden.FC Twente begon in dezelfde opstelling als veertien dagen daarvoor in Düsseldorf met Jan Jeuring in de spits en Johan Zuidema en Jaap Bos op de flanken.
Na 9 minuten was het al gebeurd met de Twentse kansen daar Borussia simpel op 0-2 komt door fouten in verdediging van de backs Oranen en van Ierssel.
Uiteindelijk weten de Duitsers maar liefst 5x het Twentse doel te vinden door doelpunten van 2x Simonsen en 3x Heynckes. De deceptie bij de tukkers was groot. Nooit eerder waren ze zo dicht bij een hoofdprijs geweest. Jan Jeuring's debuut voor het Nederlands elftal was op 10 oktober 1971. Samen met zijn Twentse teamgenoten, Pahlplatz, Schrijvers en Drost werd Jan geselecteerd voor de EK kwalificatie wedstrijd tegen Oost-Duitsland in Rotterdam. Echter alle 4 de Twentenaren werden niet in de basiself opgesteld en alleen Jan viel een kwartier voor tijd in voor ex-ploeggenoot Dick van Dijk.

Nederland won de wedstrijd overigens met 3-2. Nog 1x kwam Jan in zijn carrière tot een interland. Deze werd gespeeld op 28 maart 1973 tegen Oostenrijk en werd verloren met 1-0. Deze wedstrijd was ook de eerste officiële interland van ploeggenoot René van der Kerkhof.
Op voorspraak van de toppers, Cruyff en Keizer, die in Jan de ideale bliksemafleider zagen zou Jan Jeuring ook behoren tot de selectie die in 1974 het WK in Duitsland zou gaan spelen echter het noodlot sloeg hem dat seizoen toe toen zijn lies in de uitwedstrijd tegen Sparta helemaal afscheurde. Na de revalidatie gebeurde na een half jaar weer exact hetzelfde. Nu scheurde hij zijn andere lies. Einde interlandcarrière en ook een transfer naar Feyenoord ketste af. Uiteindelijk mag Jan Jeuring in zijn laatste jaar als profvoetballer een prijs in de wacht slepen. Begonnen met een jeugdcontract in 1966 bestaande uit 1500 gulden en een brommer, wint Jan met FC Twente de KNVB Beker in 1977.In een zinderende wedstrijd op hemelvaartsdag,19 mei 1977, pakt FC Twente voor het eerst in de clubhistorie een grote prijs, de KNVB beker. Tegen PEC Zwolle was het na negentig minuten 0-0 waarna de verlenging aanbrak. In de verlenging had FC Twente de langste adem. Het werd uiteindelijk 3-0 voor FC Twente door doelpunten van Epi Drost (een geweldig afstandsschot), Arnold Mühren en uiteraard Jan Jeuring.
Na zijn afscheid bij FC Twente gaat Jan nog een aantal jaren spelen voor Sportclub Enschede en promoveert met deze club van de 2e klasse naar de hoofdklasse zondagamateurs. Na 5 jaar stopt hij met het actieve voetballen en gaat hij bij FC Twente aan de slag als "spitsen" trainer voor de Twentse jeugd. Competitiedoelpunten Jan Jeuring 1966-1977:

Seizoen 1966-67 : 10 Seizoen 1972-73 : 13
Seizoen 1967-68 : 8 Seizoen 1973-74 : 2
Seizoen 1968-69 : 4 Seizoen 1974-75 : 8
Seizoen 1969-70 : 14 Seizoen 1975-76 : 20
Seizoen 1970-71 : 17 Seizoen 1976-77 : 4
Seizoen 1971-72 : 3 Totaal : 103