Please download Flash player here.

Enschede nu

Enschede is met circa 150.000 inwoners de grootste stad in Oost-Nederland. Een stad die volop in beweging is. Enschede Bouwt. Letterlijk en figuurlijk op alle terreinen. Wie er een paar jaar niet is geweest kent de stad nauwelijks terug. Enschede werkt. Op alle niveaus. In grensverleggende ICT-bedrijven of bijvoorbeeld in ambachtelijke zeefdrukkerijen. Enschede woont. Anders dan elders. Nieuwe projecten krijgen hier de ruimte. Enschede sport. Professioneel en puur voor het plezier. Van Eredivisievoetbal tot fitness. Enschede recreëert. Binnen en buiten een rijk uitgaansleven kenmerkt de stad net zo goed als een rijke natuur. Enschede kijkt en koopt. Het winkelcentrum voor de wijde omgeving heeft altijd het nieuwste van het nieuwste.

Verkeer in goede banen
Bij een grote, levendige stad hoort druk verkeer. Om alle bewegingen in goede banen te leiden, wordt in Enschede continu gewerkt aan verbeteringen. In de vorm van Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Van grote waarde zijn de Singels rond het centrum die een goede 'interne' verkeerscirculatie bevorderen. Verder is het goed voor de doorstroming dat de ruim 15.500 studenten 't gemakkelijk met de fiets en OV-jaarkaart afkunnen.

Werk in alle uitvoeringen
Trouwens, de NS-stations Centraal (met busstation) en Drienerloo liggen eveneens gunstig ten opzichte van bijvoorbeeld het Stadskantoor (zo'n 700 flexwerkplekken) en het Business & Science Park. Elders in de stad trekken bedrijventerreinen als Marssteden, Euregio Bedrijvenpark en het Transportcentrum vele werkers van binnen en buiten de stad. In de stad heerste nog maar een paar decennia geleden de monocultuur van de textiel. Zoals Enschede andere tegenslagen (stadsbrand 1862, vuurwerkramp 2000) het hoofd heeft geboden, werd ook de ondergang van de textielindustrie met daadkracht overwonnen. Nu is er sprake van een grote gevarieerde bedrijvigheid. Op het gebied van hoogwaardige informatie-, communicatie- en medische technologie behoort Enschede inmiddels tot de landelijke voorhoede.
Enschede, stad met verleden, stad met toekomst.

Elke ochtend komen duizenden van elders naar hun werk of school in de elfde stad van Nederland.

Veel van de ondernemingen op het Business & Science Park
(200 ha; 150 bedrijven), tegenover de Universiteit Twente (UT), zijn opgezet door afgestudeerden van diezelfde UT.

De centrumfunctie van Enschede in de Euregio (2.600.000 inwoners binnen een straal van 60 km) wordt versterkt door het verdwijnen van de grenzen. De spoorlijn Enschede-Münster draagt hieraan bij.

Enschede telt inwoners uit de meest uiteenlopende culturen. Alleen al de circa 450 studenten van het ITC (oorspronkelijk: Internationaal Instituut voor Luchtkartering en Aardkunde) zijn afkomstig uit zo'n 80 verschillende landen.

Enschede telt professoren, autogeenlassers, hartspecialisten, jazzmuzikanten, WAO-gerechtigden, bejaardenverzorgenden, voetbalprofs, studenten, VUT'ers … dit brede scala van Enschedeërs zien we terug in het uiteenlopende woningaanbod. Eénpersoons-woningen in een smaakvol verbouwde textielfabriek, miljoenenvilla's op grote kavels, eco-huizen in een 'milieu-entourage', luxe penthouses in 't centrum, flatwoningen met uitzicht op 't groene buitengebied, gerenoveerde, karakteristieke arbeidershuizen en gloednieuwe twee-onder-één-kap-panden hoe sterk ze ook verschillen, ze hebben één ding gemeen: aanzienlijk lagere woonprijzen dan in het westen.


Het gerenoveerde Jannink-complex, ooit textielfabriek, dient nu als museum en woonruimte. Eens telde Enschede meer dan 75 textielfabrieken, waarvan er nu geen meer over is.

Milieu- en energievriendelijk wonen in Oikos.
Het project met onder andere wadi's (speciale waterafvoer) en zonnepanelen staat landelijk in de belangstelling.

Bij de opzet van de wederopbouw van de wijk Roombeek, die op 13 mei 2000 werd geteisterd door de vuurwerkramp, zijn ook getroffen bewoners en ondernemers betrokken.

Voor iedereen is er woonruimte naar wens: van goede betaalbare mogelijkheden voor starters tot riante villa's voor wie op weelde is gesteld.

Sportief: doen of kijken
Doordeweeks of in het weekend, in Enschede krijg je alle gelegenheid voor inspanning en ontspanning. Binnen (onder meer tennis, squash, duiken en … klimmen!) én buiten: 70 voetbal- en 10 hockeyvelden, maar ook 3 honkbalvelden en 5 golfbanen. Wie passief wil genieten, komt naar de wedstrijden van FC Twente, de jaarlijkse Military en bijvoorbeeld de Marathon.
Cultureel neemt Enschede eveneens een vooraanstaande positie in. De Muziekstad is thuishaven van het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera. In het Muziekcentrum oogsten zowel artiesten van wereldfaam als amateurs applaus. Terwijl nog geen honderd meter verderop Youp van 't Hek of Het Nationaal Toneel op de planken staat in de Twentse Schouwburg. Liefhebbers van jazz, metal, kleinkunst en film hebben elk hun eigen adressen. Een Museumjaarkaart komt goed van pas: Rijksmuseum, Natuurmuseum en Museum Jannink presenteren regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Bij de thuiswedstrijden van FC Twente, nationaal bekerwinnaar 2001, is het regelmatig 'uitverkocht huis' in het Arke Stadion.

Een thuiswedstrijd voor het Orkest van het Oosten: in het Muziekcentrum, akoestisch één van de beste concertzalen van het land. Met een luchtkussen-uitschuifsysteem kan de grote zaal snel worden omgetoverd tot een poptempel.

In het overdekte zwemparadijs Aquadrome nemen alle seizoenen duizenden 'badgasten' uit binnen- en buitenland een duik.

Het bronzen paard vóór het Natuurmuseum: één van de kunstwerken aan de wandelroute die langs tal van bezienswaardigheden in de Enschedese binnenstad voert.

Binnen en buiten ontspannen
Recreëren betekent ook genieten van de natuur. Dat kan binnen de bebouwde kom in een van de parken. Daarnaast - bijna letterlijk - begint al ruim binnen de gemeentegrenzen het fraaie Twentse coulissenlandschap met z'n karakteristieke afwisseling van bossen, weiden, houtwallen en beken. Ongeacht waar u zich bevindt in de stad, het is nooit verder dan 10 fietsminuten van het rustgevend groen.

Winkelen is voor velen een vorm van ontspanning. Enschede is hét winkelcentrum van de wijde omgeving, tot ver in Duitsland. De markt, warenhuizen, boetiekjes, speciaalzaken
Enschede verkoopt altijd Ja!


In de grote, groene stadsparken voel je je midden in de stad al bijna helemaal buiten.

De warenmarkt is populair in de hele Euregio: vooral zaterdag komen ook vele Duitsers even een visje happen.

Bruin café, Ierse pub, swingtent, hard-rock-café en nog talloze andere horeca-gelegenheden: je hebt 't voor 't uitkiezen in uitgaansstad Enschede.